Települési adatok

Lakosság létszáma: 1910 fő

Belterület: 171 ha

Külterület: 1977 ha

 

Nyírtura a Közép-Nyírségben, a nyíri dombsornak a Tisza felé lankásodó oldalán terül el, Nyíregyházától ÉK-re, Záhony felé haladva mintegy 10 km távolságra lévő település. Könnyen megközelíthető, területén áthalad a 4-es főút. A legközelebbi vasútállomás Nyíregyházán található.

A település jellege eredetileg egyutcás, szalagtelkes kisközség. Főutcája NY-K irányú. Ezzel párhuzamosan tőle délre épült ki a Tóth sor, melyet a XIX. Sz. elején felvidéki telepesek népesítettek be. Az újabban beépített, apró utcákkal a település halmazos szerkezetűvé vált. A hagyományos, népi építkezés emlékei nem maradtak fenn. Az új házak sátortetősek, többségében piros cserép borításúak.

Éghajlata mérsékelten meleg, az évi napsütéses órák száma 1950 alatti, a középhőmérséklet 9,5-9,6 °C, a csapadék 600 mm. Leggyakrabban ÉK-i, DNY-i szél fúj.

A település határában folyik a Kállai-főfolyás. Erdőtársulásait akácosok jellemzik, de kisebb területen találkozhatunk fenyővel, nemes nyárakkal és tölgyesekkel is. A nyílt társulások közül a homokpuszta-rét a jellemző. Talajtípusai : homok-féleségű kovárványos barna erdőtalaj, réti talajok, valamint réti csernozjom.

Joomla templates by a4joomla